sâmbătă, 1 februarie 2014

CALATOR: Piatra Craiului, Magura, Pestera

Hello,hello!


Astazi vreau sa va vorbesc despre una din expeditiile mele montane.
Una din prietenele mele este mare amtoare de expeditii montane si a reusit sa ne insufle si noua aceasta pasiune (celorlalte prietene).Astfel, participam in fiecare miercuri seara , incepand cu 18.30, in amfiteatrul R2 al Facultatii de Chimie de la Universitate la Seminariile Asciatiei Oxigen.Asociatia este o organizatie non-profit care promoveaza turismul ecologic prin expeditii montane pentru incepatori. Mai multe detalii puteti afla pe site-ul lor AICI sau pe pagina de facebook.

In weekendul 24-25 ianuarie a avut loc expeditia Oxigen in Muntii Piatra Craiului (a fost a doua expeditie la care particip cu Asociatia, prima avand loc in Muntii Hasmasul Mare in luna decembrie).

Dupa cum bine stiti (mai ales cei din sudul tarii), weekendul cu pricina a fost weekendul de cod portocaliu si rosu de ninsoare, asa ca au fost multe dubii din partea participantiilor cu privire la plecare, dubii pe care membrii Oxigen nu le-au avut si au fost siguri de vremea buna pentru weekend la munte.In dimineata zilei de sambata, la ora 6,pe viscol, am sosit la punctul de plecare din Piata Unirii.

Drumul a decurs bine,iar pana la Campina am fost insotiti de nisoare si viscol.
Insa spre Brasov vremea a fost mai buna,chiar fara ninsoare pana la un punct.
Traseul pentru ziua de sambata a fost: Cabana Gura Raului (Zarnesti) - Fantana lui Botorog - Prapastiile Zarnestului - Cabana Curmatura.
Numarul total de participanti in jur de 55 + veselie + hotarare + determinare.

Punctul de plecare Cabana Gura Raului:

Si-am pornit spre Fantana lui Botorog, in monom.
*poza by Cati 
Dupa 30 de minute primul punct de oprire: Fantana lui Botorog de unde ne putem alimenta sticlele cu apa rece de izvor (de fapt foooarte rece).
Dupa ce bem o gura de apa, mai dam jos un hanorac, ne asezam mai bine caciula si eventual scoatem ochelarii de protectie pentru zapada, purcedem mai departe  prin Prapastiile Zarnestului.

*photos by Cati



Peisajul este superb. Dupa aproximativ 45 de minute se iveste indicatorul de traseu si cararea din padure. Cei inceti trec in fata si iau avans.



*photos by Cati
Dupa o urcare de 15 minute un pic mai grea , terenul devine lin si placut de parcurs, prin padure, printre copaci.


*photos by Cati

Iar apoi decorul a devenit superb, am trecut de padure si am ajuns in poiana, de unde am mai avut de parcurs 15 minute pana la cabana, pe drum forestier, nu inainte de a face o poza de grup.



*photos by Cati
La cabana ne-au intampinat cei trei paznici, 3 catei superbi.


Cabana ne-a primit bucuroasa, iar familia ce ingrijeste cabana ne-a pregatit o masa pe cinste. De la trei feluri de ciorbite, la felul doi, desert (placinte super gustoase), ceai cu rom si vin fiert.
Privelistea superba ♥


Traseul de intoarcere a fost diferit de cel de urcare, dar la fel de superb, prin padure.

 *photos by Cati
Am ajuns la intrarea in Prapastiile Zarnestului inca pe lumina, ceea ce a fost un plus. De aici incolo am apelat la frontale, iar restul drumului pana la Cabana Gura Raului l-am parcurs pe intuneric. E adevarat ca a parut mai lung drumul ,dar ne-am descurcat cu brio, incadrandu-ne in timpul estimat ☺

Seara ne-am cazat in Moeciu la hotelul Vraja Muntelui, un hotel cochet, caluros, cu apa calda, caldura,feon, televizor - foarte sic, o sala mare de mese unde am servit (contra cost) cina (ciorba legume,vacuta sau burta, cartofi taranesti cu ceafa la gratar sau snitele) si am asistat la programul de cantece de munte unde am participat cu totii.
Nu am stat foarte mult, deoarece a doua zi aveam iarasi un traseu de parcurs.

Ziua de duminica a fost destinata singurelor sate de munte dintr-un Parc Rezervatie Naturala: Magura si Pestera.
Obiectivul zilei: orientare pe harta - parcurgerea unui traseu stabilit prin aceste sate conform indicatiilor primite.
S-a plecat in 6 grupuri de 6-9 persoane, la intervale de 10 -15 minute.Noi am fost o grupa de 9 persoane si fiindca am fost inceti am solicitat sa plecam primii.Plecarea s-a facut tot de la Cabana Gura Raului.
Ca task-uri am avut fie doua obiceiuri traditionale ale satelor, fie o poza in caruta sau a unui coechipier pe cal.
Ne-am intalit cu o saniuta trasa de "cai" putere, asa ca am considerat o ocazie potrivita sa indeplinim una din sarcini.

Desi ni s-a spus ca traseu e usor si dureaza aprox. 3 ore, a durat muult mai mult, dar a fost placut, descoperind peisaje superbe si oameni foarte calzi si primitori.
Am avut 6 puncte de oprire (panouri informative), iar pe traseu unul din acestea a fost o pestera.
Pima oprire, primul panou la intrarea in satul Magura.
 Uraaa, primul panou!

Al doilea panou , langa biserica din sat, in apropierea scolii,panou ce avea detalii ale obiceiurilor traditionale din sat (astfel un task bifat).


Si incepe "veselia": am avut de coborat un deal - tare bun de sanius ar fi fost, iar apoi de urcat - greu la deal!
Poze putine ...cum v-am zis...e greu la deal...Insa in partea aceasta a satului am gasit caruta, hai sa facem poza!
Si iar coboara, si iar urca....
O pauza de hidratare
Priveliste superba din varful dealului:

Iar de aici inca putin pana la al 3-lea panou si Pestera Liliecilor.
Sa ajungem la panou, alta distractie, panta mare, drum lunecos, dar cu grija am ajuns.


 In sfarsit!!!!!!


Am intrat in pestera, eu doar un pic...cred ca am fobie de pesteri...colegii au vazut si liliacul.
Si mergem mai departe...iar urca, si urca pana la biserica din satul Pestera.Pe drum ne-am intalnit cu tataie si mamaie, veneau de la biserica. Erau in varsta, dar tare sprinteni.Tataie m-a intrebat "De ce esti in urma? Haide, fuga dupa ei"...ca sa vezi ce vioi erau...
Urmatoarea oprire panoul de la biserica, a se observa bucuria de pe fetele noastre si "priceperea"mea ca fotograf.Aici am "pierdut"doi coechipieri din motive medicale, ne-au asteptat la autocar , dupa ce un localnic a fost foarte amabil si s-a oferit sa le duca pana la Cabana Gura Raului.

De aici urmatorul obiectivul era hotelul Nobillis, unde ne astepta un nou panou.

Doar un panou ne mai desparte de punctul final, Casa Dobre.
Dar pana atunci hai sa mai mergem...
Deci, cate randuri mai sunt? (randuri din foaia cu indicatii)

Si intr-un final iata casa Dobre, unde am fost intampinati in port traditional.
Iar in interior dam de caldura,de palinca, bulz si mamalinga,carne afumata prajita la ceaun, placinta de mere, lapte si ceai. Mai, mai, sa adormim. Dar nu s-a terminat, trebuie sa mai si coboram.
Am spus la revedere gazdelor,satelor si hotarati am pornit spre autocar.
Ne-am oprit la Fantana lui Botorog unde am zambit triumfatori ca am rezistat eroic traseului de astazi (care a fost de 5 ore si 30 de minute ☺+ cobararea).
A fost un weekend obositor, dar placut, un weekend in care m-am bucurat de natura si de frumusetile pe care tara noastra le ofera.

Daca sunteti din Bucuresti si doriti sa aflati mai multe despre Asociatia Oxigen si excursiile pe care le organizeaza (una pe luna) dati like paginii de facebook si veniti intr-o miercuri in Amfiteatrul R2 al Facultatii de Chimie de la Universitate.In fiecare saptamana abordeaza o noua tema.

See U Soon!