duminică, 4 august 2013

Calator: GRECIA THASSOS partea I


Hello, hello!
V-am promis o postare despre concediu meu asa ca astazi am sa va arat si spun cate ceva despre el.
Il voi imparti in 2 postari, in cea de astazi am sa va vorbesc despre statiunea in care am stat.
Am petrecut 6 nopti in statiunea Limenaria in partea de sud-vest a insulei Thassos, unul dintre cele mai importante orase al insulei.

Pe insula se ajunge cu feriboatul din portul Keramoti parcurgand distanta de 6 kilometri (10 mile) in aproximativ 40 de minute.

Pe parcursul calatoriei feriboatul este "escortat" de perscarusi, iar daca aveti pregatiti biscuiti pentru ei, fiti sigure ca vor veni cat mai aproape de voi.

Capitala insulei Thassos (sau Thasos) este Limenas. Insula este strabatuta de-a lungul coastei de soseaua care insumeaza 100 de km (perimetrul insulei). Insula are un relief muntos, punctul cel mai inalt al insulei avand 1.205 m, varful Ipsario.
 vedere catre Limenas de pe feriboat

Am calatorit catre Thasos cu autocarul,iar odata ajunsi pe insula am inceput sa lasam turistii catre statiunile de pe partea estica, noi fiind ultimii care am "debarcat", dupa aproape o ora de la intrarea pe insula.

Statiunea Limenaria se intinde cea mai mare parte de-a lungul drumului principal, partea de case a localnicilor avand o asezare compacta.
Hotelurile si pensiunile destinate turistilor se intind de-a lungul malului marii.


De la inceputul secolului 20 si pana in 1964 in oras a functionat o mina de extragere a zincului si fierului detinuta de compania germana Spiedel, ulterior preluata de compania belgiana Vielle Montagne(dupa primul razboi mondial).
Cladirea companiei "supraveghea" statiunea de pe colina aflata la malul marii.

In prezent cladirea este abandonata.
vedere asupra statiunii din curtea sediului minier.
asa arata in prezent cladirea

De pe colina se pot vedea si 2 plaje mici, inaccesibile publicului.

De partea cealalta a colinei am descoperit, dupa un drum usor intortochiat, o superba plaja de nisip.
In ultima zi completa de plaja aici am poposit pentru aproximativ 7 ore. Era prea frumos!

Pe insula se gasesc paduri de pin si conifere, iar in statiune am zarit leandri, smochini, cativa pomi cu rodii si bineinteles, nelipsitii maslini. Insula chiar produce un anumit soi de masline cu aspect stafidit.
Faleza din Limenaria avea plantati si cativa palmieri.


Mare parte din plaja este alcatuita din pietre, iar pe portiunile cu nisip erau instalate sezlonguri si umbrelute ce apartineau barurilor si teraselor din zona.
In zonele stancoase din mare se gaseau arici de mare.
Si, ca aproape in toata Grecia, pisicile erau nelipsite.
De pe partea aceasta a insulei se putea zari Muntele Athos, de care femeile nu se pot apropia la mai putin de 200 metri.

Intr-un post viitor, partea a 2-a, am sa va povestesc si arat mai multe despre insula (sunt poze din turul insulei).
Daca doriti sa aflati si detalii legate de cazare, transport sau costuri spuneti-mi si vi le voi oferi.

EDIT informatii despre cazare, transport si costuri :D

Excursia am achizitionat-o de la agentia Europa Travel , partenerul low cost al Christian Tour.
Ofera sejuri la preturi mici, conditii de 2* si 3*, 4* sau 5* stele pentru insulele mai indepartate unde se ajunge cu avionul.
E a 2-a excursie achizitionata prin ei, asa ca ii cunosc cat de cat.
Excursia a costat 197 eur + 329 ron/persoana. In acest pret este inclus transport autocar si cazare 6 nopti cu demipensiune (2 mese pe zi, de obicei mic de jun sau cina), ceea ce pentru noi a fost foarte important. Sa ai cina inclusa te scuteste de o cheltuiala si o grija in plus :D. Majoritatea ofertelor catre Grecia sunt fara masa.
Am fost cazate la hotel Asteria, camere dotate cu chicineta (plita electrica, mini frigider, vesela, tacamuri) televizor si aer conditionat - contra cost 5 eur/zi. Nu a fost nevoie de aer conditionat, vremea a fost perfecta.
Din pacate am uitat sa pozez camera insa va pot spune ca era micuta, 2 paturi individuale, comoda, masa cu oglinda. Baie cu strictul necesar, ok (nu foarte moderna, fara feon). Conditii de 2 stele, tineti cont, nu va asteptati la prea multe. Daca pentru voi conteaza mai mult sa stati la plaja decat in camera e perfect.
Pe drumul catre destinatie sunteti insotiti de un ghid, iar odata ajunsi pe insula "intra in actiune" ghizii locali, romani, parteneri ai agentiei pentru locatiile respective.
Pentru a ajunge pe insula se plateste si drumul cu fery boatul dus intors, 10 eur.
Excursiile de pe insula sunt optionale si se platesc la operatorul local. In prima zi se face o intalnire de informare unde ghidul iti prezinta excursiile si pretul acestora. De obicei este un pic mai ridicat decat la agentiile locale sau daca le-ai face tu, dar partea asta are avantaje si dezavantaje.
Spre ex. turul insulei Thassos a costat 25 de eur si pentru ca nu am fost decat 15 persoane s-a plecat cu masini mici.
In Corfu ( acum 3 ani) au fost multe persoane la turul insulei, peste 60,si s-a plecat cu autocar etajat.
E adevarat ca depinde si de insula, in Corfu ai mai multe de vazut decat in Thassos.
Daca sunteti un grup mare de persoane e mai bine sa se inchirieze masini si sa plecati singuri in exploatare. Pentru 2 persoane nu prea e avantajos sa inchiriezi masina, depinde de buget :D

Despre ce puteti vizita pe Thassos va voi spune in partea a 2-a pe care o voi posta miercuri :)

See U Soon!