joi, 28 februarie 2013

Martisor

Hello, hello!
Mie nu imi vine sa cred ca e  1 martie.Au zburat 2 luni din an deja!
Insa pana sa mai treaca si alte luni ne vom bucura de traditia noastra (o traditie care mie imi place) cea a Martisorului.

Martisorul se sarbatoreste atat la noi cat si la bulgari si in zonele apropiate.
La noi se preconizeaza ca dateaza de peste 8.000 de ani (in urma unor descoperiri facute la Schela Cladovei), inca de pe vremea dacilor.
Pe vremea romanilor martisorul simboliza inceputul Noului An, cand se sarbatorea in luna lui Marte, zeul razboilului, fertilitatii si vegetatiei. Dualitatea era marcata de cele 2 culori: alb - pace si rosu - razboi.
In trecut martisorul era format dintr-un banut de aur sau argint purtat pe fire de ata albe si rosii, la gat de catre copii si fetele tinere. Fetele dupa 12 zile de purtat legau ata in par, iar la venirea cocorilor o atarnau in pomi si banutul il schimbau pe cas.
Astazi martisorul este purtat aproape toata luna martie, iar la sfarsit prins de ramurile pomilor fructiferi.Se zice ca daca se pune o dorinta in momentul legarii martisorului de ramura, aceasta se va implini.
(sursa Wikipedia)

Mie imi place foarte mult aceasta traditie desi in ultimii ani nu am mai atarnat martisorul in copac.
In timpurile moderne Martisorul a suferit schimbari, unele in bine, altele nu prea reusite, insa intodeauna apreciez un martisor dat cu drag.
Imi plac indeosebi bijuteriile si brataricile impletite in aceasta perioada.
Si tot ajungand la acest subiect, oare ce isi doresc fetele de Martisor?

Cum va spuneam, niciodata nu refuz bijuterii :D, sunt o amatoare de astfel de accesorii si le ador in toate metalele prezente. Recunosc in ultima vreme nu am mai purtat inele decat din aur si argint deoarece pielea mea a devenit sensibila la alte materiale.

Desi nu imi plac perlele (chiar le urasc uneori) acest colier m-a cucerit:

Nu puteam sa ratez culoarea mov, nu?

Dar rosu?

Niste argint?
Cat de adorabil este ?


Oh...exista numeroase variante pentru un martisor reusit pentru cei dragi (prietene bune, iubite, sotii, mame, cumnate etc.), important e sa-l dai cu drag :)
Pana pe data de 8 martie este deschis la Sala Dalles si Festivalul Primaverii. In zona de jos gasiti multe standuri de bijuterii argint,cosmetice si dulciuri. La etaj se gaseste sectiunea hand made, cu creatii superbe ;)
Daca mergeti in fiecare an, ve-ti recunoaste cam aceleasi firme :)
Lista poate continua cu dorinte si preferinte, dar ma opresc, nu de alta, dar as continua non-stop.

PS: Observati ca nu am pomenit nimic de cosmetice sau make-up, da?Am fost cuminte, ca daca ma porneam... :D

See U Soon!